Izdelki za usnje, tekstil in osvežilci zraka

Impregnacija

Smatramo, da je impregnacija najpomembnejši del vsake nege, bi temu področju namenili nekaj več pozornosti.

Zakaj je potrebno impregnirati obutev in oblačila ?


Primarna funkcija impregniranja je zaščita pred vremenskimi vplivi. Tako ne more mokrota več prodreti skozi obleko ali obutev. Prednost tega je, da tako preprečimo bolezni zaradi mokrih oblačil ali obutve.
Druga funkcija, ki jo opravlja je zaščita pred umazanijo: maščobe, olja in druge tekočine, ki zaradi impregnacije kot vodne kapljice odtečejo z usnjenih in tekstilnih površin.
Naslednji razlog za impregniranje obutve in obleke in je ohranjanje vrednosti le-teh. Veliko dežja vpliva na trajnost obuval, saj se pri tem obrabljajo in postajajo neuporabni. Obleka pa s časom postaja neprivlačna. Z impregnacijo pa obutvi in oblačilom podaljšamo življenjsko dobo in še lažje jih lahko čistimo.

Nekoč prevladujoči načini impregniranja usnja z voski, naravnimi in sintetičnimi maščobami, ki usnju dejansko povrnejo njegovo voljnost, se vedno manj uporabljajo. Usnje, ne da samo napravijo neprepustno za voda, pač pa tudi v obratni smeri neprepustno za znoj. To pa bistveno zmanjšuje kvaliteto obuvala. Ta način impregnacije se uporablja še vedno pri težki obutvi, kot so delovni, gozdarski, vojaški in planinski čevlji, ki so narejeni iz debelih vrst usnja z gladkim licem. Vedno bolj prevladujoč način impregniranja, predvsem tudi zaradi uporabe novih materialov v čevljarski industriji, kot sta Gore-Tex in Sympatex, je impregniranje z fluor karbonskimi smolami. Pri materijalih z membrano namreč v nobenem primeru ne smemo uporabljati metod impregnacije na osnovi olj ali maščob, saj bistveno ali celo popolnoma zmanjšamo efekt membrane. Ta namreč dovoljuje prehod vodnih par iz obutve navzven, preprečuje pa prodiranje vode v notranjost obutve.

Kako deluje impregnacija?

Fluorokarbonske smole delujejo močno vodo odbijajoče. Tanek sloj smole obda vlakno z vodoodpornim slojem. Pore in vmesni prostori med usnjenimi vlakni ali vlakni tekstila niso zlepljeni pa klub temu zaprti za vodo. Napršena obuvala oz. oblačila ostanejo zračna, obenem pa ne prepuščajo vlage. Kar pomeni, da notranja vlaga v čevljih ali obleki lahko prehaja navzven, zato se noge ne potijo, tako kot pri gumijastih čevljih.

POMEMBNO PRI IMPREGNACIJI JE, DA VEDNO IMPREGNIRAMO POPOLNOMA SUHO OBUTEV oz.OBLAČILA !

Kako pogosto je potrebno impregnirati?

Impregnacijska zaščita se med pogosto uporabo in tudi po pranju izrabi, zato je po uporabi ali po pranju priporočljiva redna nega in ponoven nanos impregnacijskega sredstva.

Kakšne impregnacijske zaščite poznamo?

Najpogostejši so impregnacijski spreji s potisnim plinom ali spreji na pumpico. Relativno novi so impregnacijski spreji, ki ustvarjajo aktivno peno. Obstajajo tudi impregnacijske kreme in tekočine.

Katere so najpogostejše impregnacijske metode?

Impregnacijski spreji tako aerosoli, kakor tudi s pumpicami, so najpogostejši produkti v široki potrošnji. So enostavni za uporabo in vodijo k hitrim in zanesljivim rezultatom.

Kako se impregnira s spreji?

 1. Pred uporabo odstranite prah in umazanijo
 2. Preizkusite občutljivost materiala na zakritem mestu
 3. Dobro enakomerno napršite impregnacijsko sredstvo z razdalje 20 cm
 4. Usnje ne polirajte, dokler je še vlažno
 5. Za optimalno zaščito postopek ponovite ko se prejšnji nanos posuši


Kaj je potrebno paziti pri uporabi impregnacijskega sredstva?

Naslednji nasveti so pomembni za preprečitev zdravstvenih težav:
 1. Impregnacijski spreji s potisnim plinom ali na pumpico je potrebno vedno uporabljati na prostem ali dobro zračenem prostoru, saj v zaprtih prostorih vdihavamo vsebino impregnacijskega sredstva.
 2. Velike površine usnja ali tekstila je obvezno potrebno impregnirati in sušiti zunaj.
 3. Pri nanašanju impregnacije na prostem je treba paziti da ne pršimo proti vetru.
 4. Izogibajte se vdihovanja hlapov
 5. Aplikacija naj traja le nekaj sekund, saj je tanek nanos povsem zadovoljiv
 6. Ljudje z pljučnimi boleznimi naj še posebej previdno uporabljajo impregnacijske spreje
 7. Ne prši vsebine spreja v oči
 8. Upoštevajte vsa navodila, ki so na embalaži

Iz česa so sestavljeni impregnacijski spreji?

Glavna sestavina so različne fluorkarbonske smole. Za raztapljanje teh smol so potrebna različna topila (alkoholi, bencini…). V klasičnih aerosol dozah je potreben tudi potisni plin. Dolga leta so najpogosteje uporabljali klasične doze z mehaničnimi pumpicami, vendar so jih zamenjale aerosol doze z potisnim plinom zaradi velikega povpraševanja kupcev po le-teh.

Kaj so fluorkarbonske smole?

Fluorkarbonske smole so polimeri, ki imajo podobne kemične lastnosti kot poznane teflonske zaščite. V osnovi so to trde snovi. Za nanos kot impregnacijsko sredstvo jih je potrebno močno razredčiti. Gleda na pripravo se uporabljajo različna redčila.

Dobavitelji surovine topijo z redčili fluorkarbonske smole, proizvajalci pa jih v nadaljnji obdelavi še razredčijo. Za občutljive materiale pogosto uporabljajo dražje bencine. Cenejši bencini pa se uporabljajo pri večini materialov, vendar je nujno potrebno preveriti združljivost na pokrivnih mestih.
Za impregnacijske pene pa je potrebno fluorkarbonske smole disperzirati v vodi.

Kje se še uporabljajo fluorkarbonske smole?

Fluorkarbonske smole se že mnoga leta uporabljajo za impregnacijo stanovanjskega tekstila, tepihov, kakor tudi tekstilnega in usnjenega pohištva. Uporabljajo jih tudi profesionalni čistilni servisi.

Kateri potisni plini se uporabljajo danes?

FCKW se zaradi svoje ekološke problematičnosti in negativnega vpliva na ozonski plašč ne uporablja že od osemdestih let dalje. Večinoma se v klasičnih sprejih kot potisni plin uporablja mešanica propan/butan plina.

Ali impregnacijski spreji ogrožajo zdravje?

Današnje spremenjene substance v impregnacijskih sprejih so za končne potrošnike neoporečne. To so potrdile mnoge raziskave in poizkusi na različnih institutih. Rezultati kažejo da so delčki, ki jih vdihujemo veliki od 20 do 90 mikrometrov in da so popolnoma nenevarni.

KEMPLAST, Obrtniška ulica 1, 1230 Domžale, Slovenija

+386 (0) 1 / 7219-730