Izdelki za usnje, tekstil in osvežilci zraka

Kaj je usnje

Z imenom USNJE označujemo kožo višje razvitih živali (goveda, ovac, koz, konj…), pa tudi kože krokodilov, martinčkov, kač, rib, katere vlaknasto strukturo smo s postopkom strojenja konzervirali. Usnje je najstarejši material za izdelavo oblačil in obutve. Dobro ohranjene usnjene predmete so našli v starih egipčanskih grobnicah. To usnje je bilo strojeno s tanini. Egipčani so usnje že tudi barvali. Kot zanimivost: sandali Tutang Amona so živordeče barve, ki v tisočletjih ni obledela.

Usnje ima enkratne lastnosti: diha, prepušča vodno paro, vpija vlago je odporno na drgnjenje in ima izjemno lastnost regeneracije. To pomeni, da čevelj po celodnevni uporabi, če ga napnemo z ustreznim napenjalcem za čevlje, dobi zopet svojo prvotno obliko. Zaradi svojih lastnosti imajo kreatorji in oblikovalci neskončne možnosti oblikovanja usnjenih izdelkov in so omejeni le z svojo dizajnersko fantazijo.


NAJOSNOVNEJŠE VRSTE USNJA

  • Nubuk usnje - je enobarvno goveje usnje, katerega lice je rahlo obrušeno in daje lep značilen baržunast videz in otip.
  • Napa usnje - ime napa izvira iz kalifornijskega mesta Napa in označuje čvrsto in mehko kozje ali ovčje usnje, ki je strojeno z rastlinskimi strojili in vedno prebarvano po celi debelini. Uporablja se za izdelavo obutve, usnjenih oblačil in tapetniških izdelkov.
  • Velur usnje - je telečje, goveje, svinjsko, ovčje ali kozje usnje katerega mesni del je obdelan in fino obrušen.
  • Boxcalf je vedno kromovo strojeno črno-lahko tudi raznobarvno obarvano telečje usnje z gladkim ali prešanim licem.
  • Box je kromovo strojeno usnje iz kož raznih vrst živali, predvsem govejih, ki ima gladko lice in nekoliko trši otip.
  • Podplatno usnje so naravno rastlinsko strojene kože predvsem govejih živali. Značilno zanj je lešnikovo rumena barva in debelina preko 3 mm.

KEMPLAST, Obrtniška ulica 1, 1230 Domžale, Slovenija

+386 (0) 1 / 7219-730